Voor de ontwikkeling van kinderen is in bomen klimmen een must. Toch is niet elke ouder even enthousiast wanneer zijn kind voor de eerste keer in een boom wilt klimmen.
Waarom niet?
De eerste keer in een boom klimmen is spannend. Niet enkel voor jou als ouder, maar ook voor je kind.
Voor sommige ouders is dit een goede les in het leren loslaten van "de controle". Je hebt die tak of dat mos op die boom niet zelf in de hand en ook niet hoe jouw kind met zijn enthousiasme ineens in die boom zal willen klimmen.
Als volwassene weet je wat er zou kunnen gebeuren, je angst en je gedachten kunnen het gaan overnemen van al de andere voordelen die boomklimmen (zonder beveiliging) heeft.
Waarom laat je kinderen best wel in bomen klimmen?
Herinner jij jouw gevoel nog toen je als kind in bomen klom? Hoe voelde jij je toen? Denk terug aan hoe trots je was op jezelf, hoe je die vrijheid voelde en hoeveel plezier je hieraan beleefde!
Door te klimmen in bomen leert en ontwikkelt een kind:
risico's inschatten
betrokkenheid en focus verhoogt (kinderen voelen intuïtief aan dat ze zich moeten focussen om zich geen pijn te doen)
dit helpt ook om even andere gedachten te parkeren
eigen grenzen te verleggen en te bewaken (stap voor stap verder te geraken)
omgaan met vallen en opstaan (niet in elke boom geraak je van de eerste keer)
grove motoriek met de oog-handcoördinatie te versterken
zelfstandigheid en zelfredzaamheid (leren uit ervaring)
zelfvertrouwen op te bouwen via spelplezier
genieten van de natuur.
verwondering voor de natuur opbouwen. De boom volgen in de seizoenen, de vogels die je hoort, ...
Stimuleer deze vaardigheid daarom, moedig je kind aan en leg vooral uit hoe je veilig in een boom kan klimmen (zie verder). Zo groeit bij jullie beide jullie (zelf)vertrouwen.
Tip: door op blote voeten in een boom te klimmen, heb je meer grip.
De ouder als begeleider
Ook al ben je bang dat er iets met je kind zal gebeuren, adem diep in en uit en laat los. Zet jouw angst even opzij, zodat je kind dit niet voelt en dus niet gaat nabootsen.
Het is oké om er zelf ook terug van te genieten, dus klim mee die boom in als je daar zin in hebt!
Laat je kind eerst zelf oefenen vooraleer ze samen met vrienden in de bomen gaan klimmen. Kinderen voelen hun eigen grens aan. Kinderen weten onbewust hoe ver ze elke keer kunnen gaan, vertrouw mee op hun intuïtie. Geef als ouder dus ook geen grenzen aan tenzij je ziet dat het echt te gevaarlijk wordt.
Geniet van je kind te zien plezier maken en nieuwe ervaringen af te tasten. Voel zelf hoe jij als ouder een stapje gegroeid bent en wees ook trots op jezelf.
Bomen bieden veel meer
Bomen zijn perfecte helpers voor kinderen om tot rust te komen. Om op te gaan in hun spel en dus even al die gedachten en prikkels te verwerken.
Enkele leuke ontspannende ideeën om samen met je kind te doen:
neem oude lakens, touw en wasspelden mee naar buiten. Je kind zal lang bezig kunnen zijn met het inrichten van dit nieuwe plekje en tot rust komen.
knuffel eens een boom, voel aan de schors en kijk naar de kleine details. Ontdek hoe je door de focus op je zintuigen eventjes alles vergeet en ontspant.
heb je een stethoscoop? Luister eens of je de sapstroom kan horen stromen of eerder "ruisen".
met wasco of houtskool en een blad papier kan je de schors over tekenen
neem een leesboek mee en zet je op een dikke tak
hang eens onderste boven aan een tak. Je hoofd krijgt meer zuurstof en je gelukshormonen worden geprikkeld
geniet in de hangmat die je aan de boom hangt
maak mooie natuurkunstwerken met de takken, bladeren en vruchten die afgevallen zijn
Hoe klim je in een boom?
Leer je kind hoe je dit best doet. Je kan dit vertellen of zelf voordoen.
Met deze zes klimtips komt je kind al heel ver:
Klim met je gezicht en buik naar de stam en blijf zo dicht mogelijk bij de stam. Hier zijn de takken het sterkst en het dikst.
Pas de driepuntsregel toe. Je hebt 2 handen en 2 voeten. Zorg dat je bij het klimmen en terug naar beneden gaan steeds met 3 van de 4 punten contact hebt met de boom bv. 2 handen en 1 voet.
Kijk goed uit voor dode takken. Hangen er nog bladeren of naalden aan? Zie je nog schors? Test eventueel eerst vooraleer je er met je hele gewicht gaat opstaan of aanhangen.
Klim niet hoger wanneer takken doorbuigen. Merk je dat een tak makkelijk buigt? Dan is hij waarschijnlijk te dun. Zoek dan een dikkere tak die je wel kan dragen.
Klim niet hoger dan je durft. Voel je dat je benen trillen of je sneller begint te ademen? Dan zit je hoog genoeg. Zorg dat je benen je nog terug naar beneden kunnen dragen.
Oefen veel. Je kan een volgende keer misschien wel wat verder geraken. Geraak je de eerste keer maar tot op de onderste tak? Dan mag je al trots zijn! Kijk niet naar hoe hoog anderen geraken, doe wat goed voelt voor jou en je plezier geeft.
Nog niet 100% gerust? Laat je kind zelf ontdekken hoe het is om in een boom te klimmen met natte takken zonder het met woorden uit te leggen, maar wel als je er de eerste keer bij bent.
Giet een beetje water over een tak en vraag aan je kind hoe makkelijk het klimmen nu zou zijn en laat het onder jou begeleiding uitproberen i.p.v. het in woorden gewoon te vertellen. Je kind ontdekt zelf dat natte takken en takken met mos glibberig zijn en dat je dan dus beter moet opletten of zelfs beter niet in de boom klimt.
Een goede klimboom in je tuin
Elke boom die laag vertakt, is een goede klimboom. Soms komen er spontaan jonge bomen in je tuin. Dit is het ideale moment om een boom te laten groeien waar je niet aan snoeit.
Let er wel op dat de boom op 2m van de scheidingsgrens staat. Jonge bomen kan je verplanten.
Je kan ook perfect in sommige struiken klimmen.
Ik heb vroeger heel wat uurtjes doorgebracht in onze hazelaars om over het muurtje te kunnen kijken of de buurjongens thuis waren en wilden komen spelen.
Je kan ook jonge bomen kopen. Koop dan liefst inheemse soorten zodat ze ook nuttig zijn voor onze fauna (dieren). Vraag dan zeker een exemplaar met vertakkingen onderaan. Enkele bomen die je als klimboom kan planten zijn de es, esdoorn of tamme kastanje. Hazelaar en wilg zijn goede struikvormen om in te klimmen.
Op zoek naar wat meer variatie en andere bomen om in te klimmen?
Trek naar een bos in jullie buurt en ga op zoek naar bomen waarvan de onderste takken niet te hoog beginnen. Ontdek zo jullie buurt vanuit een andere bril.
De Kesselse heide of de Kalmthoutse heide zijn geweldige klimboomplekken!
Nood aan advies?
Comentários