top of page
Foto van schrijverElke Hermans - Yoehee

Een gratis oplaadbatterij nodig? Trek naar buiten!

Bijgewerkt op: 3 jan 2022

Van buiten zijn, de natuur intrekken, krijgen we terug energie en komen we tot rust. Eigenlijk weten we dat allemaal. Heb jij ook zin om meer naar buiten te trekken en jouw kind de voordelen van de natuur te laten ontdekken?


In deze blog wil ik jou buitenherinneringen even terug laten beleven en de voordelen van naar buiten gaan op een rijtje zetten. Ik hoop je ermee te inspireren om de natuur in te trekken samen met je kind. Wie weet samen met Yoehee.


Welke jeugdherinneringen heb jij aan de natuur?

Wat deed jij als kind buiten? Kampen bouwen, over de gracht springen (en er in vallen), heksensoep maken, in de bomen klimmen, klavertjes vier zoeken, een kroontje maken met madeliefjes, in de tuin helpen, balleke stamp of verstoppertje spelen op straat, op het gras stampen om de regenwormen te foppen, slakken bewonderen (lees hier meer tips over op slakkenontdekkingstocht gaan met je kind) , door de maïsvelden lopen, ...

Welk gevoel krijg je bij deze herinneringen? Tot welke leeftijd gaan je herinneringen terug? Hoe oud was jij toen je er nog steeds van genoot om buiten te zijn?


Voor je ontwikkeling en zelfvertrouwen heb je dit nodig. Elk kind heeft het recht om al spelend in de natuur op ontdekking te mogen gaan en zich hierbij veilig te voelen.

Spelen is leren.

Door buiten met vrienden je grenzen te verleggen leer je jezelf en de anderen op een andere manier kennen. Je sociale vaardigheden en zelfstandigheid worden aangescherpt. Al spelend leert je kind problemen op te lossen, ontwikkelt de emotionele intelligentie en wordt de fantasie en creativiteit geprikkeld.

Door kampen te bouwen leert je kind om samen te werken, te onderhandelen en afspraken te maken, creatief te zijn met het ophangen van de doeken, innoverend na te denken over de structuur, te fantaseren over forten of indianen, ...


Kortom, jouw kind ontdekt zelf heel wat levenslessen om later de uitdagingen van het leven aan te kunnen door buiten te spelen.


Maak buiten verbinding met elkaar

Onze agenda's en vrije tijd zien er gestructureerd uit en staan dikwijls goed gevuld. Vroeger kwamen wij thuis van school, maakten huiswerk en speelden buiten tot we gingen eten. Na het eten trokken we terug naar buiten tot we moesten gaan slapen. Nu staan hobby's en activiteiten op de agenda, dikwijls competitieve en technologisch gedreven activiteiten.

Ook de natuurplekjes in de buurt zijn sterk verminderd, de tuinen bestaan dikwijls uit een grasvlakte en de maatschappij vind het precies steeds raarder en raarder als er nog kinderen op straat spelen.


Veel kinderen van nu missen vrij spel in de vrije natuur.


Bied je kind daarom variatie aan. Bezoek verschillende plekjes en geniet van je kind als je ziet dat het plezier beleeft aan spelen in de natuur. Speel samen in jullie tuin en leg zelf je GSM wat vaker opzij. Om jullie tuin kindvriendelijk en speeluitdagender te maken, help ik jullie graag.


Laat je ook niet afschrikken door regen of koude. Het is juist op deze momenten dat je een andere verbinding met je kind kan voelen.


Ik herinner mij nog toen mijn jongste dochter in het 5e leerjaar zat en wij 's avonds als het regende juist naar buiten trokken. Het was haar voorstel omdat ze in die periode niet zo graag TV zag met de grotere broer en zus.

Zij vond het heerlijk om dan dicht bij mij samen onder de paraplu een wandelingetje te gaan maken. Dit sloeg ik natuurlijk niet af telkens ze vroeg om te gaan wandelen in de regen. Heerlijk vond ik die babbeltjes die we dan samen deden.


Geniet van de kleine momentjes met jouw kind buiten en bouw samen herinneringen op.


Enkele voordelen van vrij spel in de natuur.

  • Natuur brengt automatisch rust in onze hersenen. Onze voorouders leefden in en met de natuur. Ook de natuurgeluiden en de natuurlijke kleuren zorgen voor rust. Dit maakt dat wanneer wij langere tijd in de natuur vertoeven we stress kunnen loslaten en kunnen ontspannen.

  • Al spelend vergeet je even je zorgen en kan je in het nu bezig zijn, niet met het verleden en niet met de toekomst. Hierdoor kan je in een flow komen wat je energie geeft.

  • Buiten zit je in de frisse lucht en krijg je extra zuurstof binnen wat voor ontspanning zorgt en je concentratie ten goede komt.

  • Natuur zorgt voor variatie waardoor je een ander spel stimuleert en je kind andere uitdagingen tegenkomt dan wanneer het bijvoorbeeld binnen met speelgoed in een flow komt.

  • De natuur daagt je uit om je grenzen te verleggen en zelf te exploreren "Zou ik over deze gracht geraken?", "Hoe klim ik best in deze boom?" ...

  • Natuur geeft je een gevoel van ruimte en vrijheid

  • Buiten kunnen ook je ogen ontspannen doordat je in de verte kan kijken. Dit is een goede afwisseling op het lezen en schermkijken.

  • Vrij spel in de natuur is aan veel minder regels gebonden waardoor je kind heel wat vaardigheden zelf ontwikkelt:

    • stimuleren van verbeelding en fantasie,

    • zelf beslissingen leren nemen,

    • de vrijheid voelen om zelf te kiezen waarmee en hoe lang je met iets speelt,

    • de voldoening die je voelt als er iets is gelukt,

    • je eigen grenzen ontdekken en die van anderen,

    • leren samenspelen en afspraken maken,

    • zelf conflicten en problemen leren oplossen,

    • mogen experimenteren en zelf ontdekken,

    • ondervinden wat verbinding met anderen voelen met je doet,

    • verbondenheid met de natuur en de omgeving voelen,

    • je emoties leren uiten en een plaatsje geven,

    • technische inzichten aanscherpen,

    • ...

Nog meer inspiratie kan je vinden in de tekst bij de affiche "De 10 uitdagingen van de buitenspeelheld" van Kind & Samenleving.


Ik ben benieuwd naar jullie "samenbeleefmomentjes" buiten in de natuur! Inspireer mee anderen en deel ze hieronder met elkaar.


Ben je nog op zoek naar inspiratie? Jullie zijn welkom op één van onze Yoeheemomentjes en activiteiten.


Leuke kinderyoga-oefeningen kunnen jullie ook leren via







105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page