top of page
  • Foto van schrijverElke Hermans - Yoehee

Goeiemorgen mooie lentemorgend

Bijgewerkt op: 9 nov. 2022

Een rustmomentje op een zonnige lenteochtend


Een zonnige lenteochtend is een heerlijk moment om eens iets vroeger op te staan.

Vroeg opstaan om te genieten van de zon die begint op te komen, de dauw die stilaan wegtrekt, de vogeltjes die fluiten en de andere diertjes die stilaan wakker worden.


In deze blog gaan we op ontdekking samen met de slakken!

Ik hoor je al denken "Bah, die slijmerige beesten?!"

Ben je de uitdaging al eens aangegaan om je even rustig naast een slak te leggen en ze te observeren?

Het zijn prachtdiertjes die ons heel wat kunnen leren.



Ga de uitdaging aan samen met je kind

Staat jouw schatje 's morgens al vroeg naast je bed? Is de zon nog maar pas aan het opkomen? Yoehee! Dan heb jij geluk!

Dat is een goed moment om samen op SLAKKENONTDEKKINGSTOCHT te gaan.


Slakken zijn actiever als het vochtig en fris is. Overdag zitten ze in de schaduw tussen de planten. Maar 's morgens als er nog ochtenddauw is, zie je ze soms over je terras kruipen.


Ga in de tuin of in de omgeving op zoek naar slakken. Neem een grote badhanddoek of pick-nicklaken mee. Zoek de mooiste slak eruit en leg jullie er eventjes héél rustig naast.

Laat de slak zo weinig mogelijk verschieten zodat hij snel terug komt piepen.

Benoem wat je mooi vindt aan de slak. Hoe enthousiaster jij zal klinken, hoe meer verwondering je zal kunnen teweeg brengen bij je kind.


Geniet van de rust en de traagheid van de slak. Observeer zijn gedrag en bespreek wat jullie kunnen leren van een slak.


Ontdek hier nog meer tips om leuke natuurherinneringen met je kind op te bouwen.


Mijn passie is natuurfotografie. Dit brengt mij in een flow en voor ik het weet, ben ik de tijd helemaal uit het oog verloren. Toen mijn kinderen jong waren, vroegen ze regelmatig aan mij "Mama? Waar zat je? Je bleef zo lang weg?". Ik moest dan bekennen dat ik gewoon met mijn fototoestel in de tuin had gezeten en vertelde dan laaiend enthousiast over wat ik had ontdekt. Bloemen, slakken, libellen en vlinders zijn mijn favoriete onderwerpen om te trekken. Soms kon ik dan wel een kwartier bij één slak zitten. Ondertussen vinden ze het zelf ontzettend leuk om detailfoto's te trekken.


Slakken zijn echte Yogameesters!

Een slak is nieuwsgierig en benieuwd. Wanneer hij zijn doel in zicht krijgt, werkt hij er rustig naartoe.


Ze zijn uniek want ze dragen hun huisje met zich mee. Dit beschermt hen tegen droogte en vijanden. Wanneer ze er nood aan hebben, kruipen ze even in hun eigen plekje. Als ze bang zijn, kruipen ze er heel snel in.

Het huisje groeit mee met de slak en als het nodig is, kunnen ze zelfs hun "deurtje" afsluiten met een speciaal slijm.


Waarom zijn slakken nu echte yogameesters?

  • Een slak is heel rustig en kan zich goed ontspannen.

  • Hij kan zich makkelijk terugtrekken en afsluiten van de buitenwereld om even op adem te komen in zijn huisje om zo alle "moetjes" even los te laten. Hij kent zichzelf en zijn eigen plekje goed.

  • Slakken bewegen zich verder met behulp van een grote spier. Door deze samen te trekken en te ontspannen kruipt hij vooruit. Dan rolt hij precies zijn eigen yogamatje uit en glijdt hij over een slijmlaagje om zich te beschermen tegen harde stukjes op de grond.

  • Hun spieren zijn stevig en goed ontwikkelt. Om te klimmen gebruiken ze wel nog extra trucjes. Wanneer hij recht omhoog klimt, gebruikt hij een ander soort slijm.

  • Een slak is niet vies van zichzelf. Hij is tevreden met wie hij is.

Wil je graag zelf een yogameester of slakkenmeester worden? Ontdek er meer over in het volgende blogbericht "Ontdek de rust van een slak" met yoga-oefeningen om samen met je kind te doen.


Ontdek nog enkele slakkenweetjes

Een slak heeft vier voelsprieten: twee grote en twee kleine. Op de twee grote staan zijn ogen, met de twee kleine kan hij ruiken.

Aan de onderkant heeft de slak een mond met een tong waarop hij wel 1000 tot 25 000 kleine tandjes heeft staan. Hiermee kan hij bladeren of diertjes (zoals wormen) klein knabbelen. Het zijn dus nuttige opruimers en super goede composteerders.


In heel de wereld zijn er ongeveer 60 000 tot 75 000 verschillende soorten slakken gekend. De meest gekende zijn de huisjesslakken en de naaktslakken.


Huisjesslakken en naaktslakken worden gemiddeld 2 jaar oud. De wijngaardslak is een uitzondering. Hij kan gemiddeld 8 jaar oud worden.













81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page